Castellers

Castellers

Títol: Castellers
Oli sobre cotó: 145 x 114 cm.


Toc de Castell

INDICEWeb oficial de Elena Kudryashova

Art Kudry Gallery

Castellers i el seu origen.


Els Castellers és una tradició pròpia dels camps de Tarragona i del Penedés i la seva forma actual ve de principis del segle XIX.

És una construcció humana que consisteix en pujar-se ordenadament, al so d'una música, uns damunt d'uns altres per així arribar els mes almunt possible.

El seu origen ve del ball dels valencians anomenats ‘moixigangues’ cap al segle XV.

El primer Castell està datat al 1770 i la primera Colla Castellera es va fundar a Valls a l'any 1881, és per això que es coneix la ciutat de Valls com "Bressol dels Castells".

En ple segle XXI existeixen Collas Castelleres a gairebé tota la geografia catalana. Fins als anys setanta solament els homes formaven part d'un Castell, a partir de llavors va començar la dona a formar part dels Castellers.Com es fa un CastellEl Castell el construïex la Colla Castellera que amb les parts del Castell, o sigui: la pinya, el tronc, pom de dalt, folre, manilles, i puntals, van fent pisos humans fins a arribar a l'altura desitjada, ja sigui una torre, un pilar o castell.
L'èxit d'un castell o pilar és carregar-lo i descarregar-lo netament, o sigui sense que s'enfonsi.
El vestuari d'un casteller és una camisa de color amb escut de la Colla, pantalons blancs resistent, faixa negra, espardenyes o descalços i mocador.
Els més joves, també anomenats anxaneta i acotxador, duen un casc per seguretat.
La música que acompanya la construcció es compon de grallers i tabalers, així des de la part inferior del castell es pot saber l'evolució del mateix.

La Diada Castellera és una actuació d'una o més Colles davant de públic i sol fer-se en la plaça o carrer més emblemàtic del poble o la ciutat on s'organitza. Generalment sol ser enfront de l'Ajuntament. Aquesta plaça o carrer rep el nom de Plaça Castellera.

Els Castellers mes famosos són els Xiquets, Bordegasos, Marrecs, Ganxets, Minyos, Capgrosos, Ganapies, etc.. noms curiosos que després se'ls ha afegit el nom de la ciutat d'on són originaris.

Els Castellers s'han consolidat en ple segle XXI com un exponent principal del folklore català en tota la seva geografia.

Els Castellers són Candidats a ésser a Patrimoni Inmaterial de la Humanitat, com ja ho són el Misteri d'Elx a Alacant i la Patum de Berga a Catalunya.

© 2008 - 2012 Art Kudry Design, All Rights Reserved