Ball Cerdà

Ball Cerdà

Títol: Ball Cerdà
Oli sobre lli: 100 x 146 cm.INDICEWeb oficial de Elena Kudryashova

Art Kudry Gallery


El nom de El Ball Cerdà prové de la Cerdanya.

El seu origen podria ser una transformació d'un ball primitiu que feia al·lusió a un ritu o himne al sol, però amb la cadència i punteix que es balla actualment, ho podem situar al segle XVII.

El Ball Cerdà s'ha mantingut al llarg del temps sense grans alteracions, però abans de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) es ballava per Carnaval i tenia alguna variació.

Havia un grotesc personatge que atreia l'atenció del públic, vestit amb pantalons curts, jaqueta de pana i esperdenyes. Aquest "caçador" sorprenia als despistats de la plaça mentre miraven el ball.
Amb una canya els tocava el "trasero" i quan el "sorprès" es girava, aquest els hi tirava farina a la cara, això produïa el riure de la gent que estava "protegida" a les balconades.

El Ball Cerdà podria anomenar-se també La Dansa dels Solters, però crec que la millor definició seria: La cerimònia de petició de mà de la Dozella Catalana.

A la Seu d'Urgell (Lleida) El Ball Cerdà s'ha convertit en el ball oficial de la ciutat. Es balla el diumenge de la Festa Major en la Plaça del mercat o Patalín, a les 12 del migdia.
La Cobla es situa en un entarimat de la plaça i la gent als carrers i a les balconades.
Antigament des de les balcons es llençaven caramels i monedes al públic, però aquest costum va desaparèixer pel risc de causar danys.

La dona balla El Ball Cerdà amb vestit de camperola. També amb faldilla de seda, saya, davantal, i una camisa cenyida sense mànigues, amb guants, mantón de Manila i un clavell al pit.
L'home balla amb pantalons de pana, faixa, camisa i Barretina (Gorro vermell de llana típic català) i també balla en vestit d'oficina, o sigui camisa blanca, corbata, la típica americana i amb una Barretina.

El Ball Cerdà té set versions coreográficas i nou de musicals.

Diverses poblacions catalanes també tenen el seu Ball Cerdà i les seves variants.

A Esterri de Aneu es balla la dansa L'Esquerrana durant la Festa Major.

A Bagà, durant "La Festa de l'Arròs" (Menjar dels Pobres), des del segle XV es balla una variant del El Ball Cerd.

També hi ha variants de El Ball Cerdà a Vic, a Viladrau, a Tremp i a Perpinyan.

Cada any va augmentant l'interès per El Ball Cerdà entre els més joves, de manera que la tradició té la continuïtat garantida.

El Ball Cerdà és, després de la la Sardana, altre himne del cos, una expressió festiva generalitzada i molt sentida. Altra gran senya d'identitat inequívocament catalana.

© 2008 - 2012 Art Kudry Design, All Rights Reserved