La Verge de Montserrat

La Verge de Montserrat

Títol: Verge de Montserrat
Sac, botóns, ceramica, oli: 20 x 30 cm.INDICEWeb oficial de Elena Kudryashova

Art Kudry Gallery

La Verge de Montserrat


La Verge de Montserrat és la Patrona de Catalunya.

El Monestir, l'Abadia i la Verge de Montserrat es troben en la muntanya de mateix nom a la província de Barcelona (Catalunya).

El seu nom ve donat per la configuració de les muntanyes que s'eleven en forma de serra.

Montserrat és un lloc de peregrinació religiosa per a milions de pelegrins, una tradició, un símbol i una llegenda que ha desenvolupat un paper molt important en la vida cultural i soci-política de Catalunya.

La Llegenda, la Història

La imatge de la Verge de Montserrat va ser trobada per uns nens pastors en l'any 888.
El Bisbe va voler traslladar la imatge a la ciutat de Manresa, però era massa pesada i això va ser interpretat com un desig que la verge volia quedar-se a la muntanya de Montserrat. La imatge, es va amagar a una Ermita propera.

San Lucas va esculpir la imatge de la Verge de Montserrat amb els instruments del taller de Sant Josep i com model va prendre a la Mare de Déu i Sant Pere la va traslladar a Barcelona.
Va ésser amagada pels cristians, davant la invasió dels moros en una cova de la muntanya de Montserrat i va ésser miraculosament trobada en els primers temps de la Reconquesta.

La Verge

L'actual figura de la Verge de Montserrat és romànica del segle XII i tallada en fusta d'olivera.
El nen Jesús està assegut en la seva falda. La Verge amb la seva mà dreta sosté l'univers.

La Verge Negra

Gairebé tota la talla és daurada, excepte la cara de la Verge i la del nen Jesús i les mans d'ambdós que són de color negre és per això que la anomenem ‘La Moreneta’ (Morenita).
L'origen d'aquest enfosquiment està en el fum de les espelmes del santuari, l'encens, l'oxidació del plom utilitzat en la pintura i el pas del temps ha mutat el blanc de plom en negre.
En ple segle XXI estudis ens revelen que la cara original d'aquesta talla era blanca. L'anàlisi de la imatge conclou que el rostre de la talla és l'original, però les mans i el nen assegut en la falda de la Verge són d'èpoques posteriors.

Els Miracles

La devoció i els miracles de la Verge de Montserrat es van estendre per tota Catalunya i es van conèixer fins a el centre d'Europa pels fidels al Camí de Santiago.
En Itàlia hi ha més de cent cinquanta esglésies o capelles dedicades a la Verge de Montserrat.
Hi ha pobles, muntanyes, illes a Amèrica i esglésies de Mèxic, Xile i Perú que duen el seu nom. Moltes poblacions tenen actualment les seves esglésies o capelles dedicades a La nostra Senyora de Montserrat, com a Roma, Manila, Tòquio, París, Lourdes, Buenos Aires, Jerusalem, Bombai, Nova York, Florència, Tànger, Praga, Montevideo o Viena.

Felip II i Carles V van morir sostenint en la seva mà la espelma beneïda de La Nostra Senyora de Montserrat.

La Verge de Montserrat va ser coronada canònicament pel Papa León XIII el 11 de Setembre de 1881 i declarada Patrona de Catalunya.

Es celebra la festivitat de La Nostra Senyora de Montserrat el 27 d'Abril.

L'Himne dedicat a La Nostra Senyora de Montserrat és 'El Virolai' i la seva lletra va ser composta per l'escriptor Mossèn Jacint Verdaguer i va ésser musicada pel mestre Josep Rodoreda.

Montserrat es presenta en la història de la pietat mariana com la primera d'origen geogràfic que assoleix amb el seu culte un renom Universal.

Per a conèixer tot sobre el Patrimoni Artístic, religiós i cultural de tot el conjunt muntanyenc més singular i possiblement més bonic d'Europa.

© 2008 - 2012 Art Kudry Design, All Rights Reserved