Nit de Sant Joan

Nit de Sant Joan

Títol: Nit de Sant Joan
Oli sobre cotó: 70 x 50 cm.


Jaume Sisa - La Nit de Sant Joan

INDICEWeb oficial de Elena Kudryashova

Art Kudry Gallery

El foc de Sant Joan


La nit del 23 de juny es celebra l'arribada del solstici d'estiu i es la nit mes curta de l'any.

Per la vigília de San Juan s'han heretat una sèrie de rituals, pràctiques i costums que estan basades en celebracions d'origen pagà.
La seva celebració es basa en el triomf de la llum sobre la foscor. En els seus rituals les característiques principals són el sol, el foc,i l'aigua i les fogueres. El foc és l'element principal.

El costum d'encendre foc sembla que prové d'antics cultes pagans al sol i amb la prevenció d'epidèmies pel poder curatiu i d'allunyar els mals esperits.
S'encenen fogueres amb mobles vells i llenya que s'han recollit bastants dies abans i s'apilonen en un lloc pla.

La llegenda diu que les cendres guareixen les malalties de la pell i que és convenient saltar la foguera un mínim de tres vegades per a tenir un bon any.

Les herbes, com la revetlla (d'aquí ve el nom que a la festa se li digui revetlla) tenen propietats curativas i espanten els mals esperits.

A la Revetlla de Sant Joan, es on gairebé tot el món es reuneix per a ballar i cantar.
És una nit semblant a la nit de Nadal. A part de les esmentades fogueres hi ha focs artificials, petards, cava i la típica coca de pinyons crema o fruites.

Antigament es deia que era bo banyar-se de matinada al mar o al riu. Són molts els es queden banyant-se i dormint tota la nit a les platges esperant la sortida del sol.
És música i diversió fins al dia següent. És típicament una nit d'alegria, és una nit màgica, fins i tot una nit de bruixes.


La flama del Canigó


El Canigó es "La Muntanya" encantada i símbol de unitat, de identitat i la que ens porta un missatge de pau i amor del poble català que estime la seva cultura, la seva llengua, els seus costums y les seves tradicions.

Des de l'any 1955 las fogueres de Sant Joan s'encenen amb la flama del Canigó.
Es transporten feixos de llenya de arreu de Catalunya al cim del Canigó. Aquesta llenya cremara durant tota la nit de Sant Joan. El foc es pot veure des de tota la plana. Las flames d'aquest foc es porten arreu dels Països Catalans.
En alguna ocasió s'han portat fora d'Europa.

Des de el any 1964 hi ha una flama del Foc del Canigó que continua encesa i exposada al "Castellet" a Perpinyà (Territori francès).

Podem dir que el dia de Sant Joan es la Diada Nacional dels Països Catalans.

© 2008 - 2012 Art Kudry Design, All Rights Reserved