Sant Jordi, Patró de Catalunya

Sant Jordi

Títol: Sant Jordi
Oli sobre lli: 162 x 130 cm.INDICEWeb oficial de Elena Kudryashova

Art Kudry Gallery

Sant Jordi, Historia


Sant Jordi - Patró de Catalunya, Gran Màrtir, cristià de família pagesa y rica va néixer a final del segle III a Capadòcia (Àsia Menor).

El nom original de Jordi prove del grec Giorgios que vol dir Pagès (Home que treballa al camp).

Va ésser militar romà i tenia mes de 1000 homes al seu càrrec. Peró la confrontació amb Dioclecià i la repartició dels seus bens al pobres al va porta a el empresonament, martiri i posterior decapitació, son fets quasi provats, encara qui ha gent que dubta de la seva existència.

No obstant en una església de Síria i també segons el Papa Gelasi pel allà el any 490 ja es esmentat Sant Jordi con una persona venerada. Sembla ser que va morir a Palestina a principis del segle IV.

A Catalunya es va a començar a venerar a Sant Jordi pels voltants de el segle X al Ripollès i mes tard al Bages, anys mes tart el seu culte va arribar al límits de L'Aragó. Es llegendària la seva intervenció en la conquesta de les Balears i la de Barcelona per els voltants del any 900, peró Sant Jordi no es va fer popular del tot fins el segle XIII amb les Creuades i això ens va agermanar amb el Regne de Bizanci.
Alguns diuen que han estat on va néixer Sant Jordi i d'altres han vist la seva tomba i el seu crani a un Castell de Àsia.

D'Altres diuen que les seves restes van ésser portades a Europa sota la protecció de Venècia per allà any 1400. Ja en ple segle XX quan ja es creia perduda la pista de on podien ser les restes de Sant Jordi, uns estudiosos van oferir a la restaurada Generalitat de Catalunya un relicari amb les suposades restes del Sant. Esperem que així sigui i que Sant Jordi resti per fi en terres catalanes.


La Llegenda de Sant Jordi


El que de fet ha marcat la vida de Sant Jordi com a personatge de llegenda i la fet popular arreu del mon va ser el seu suposat enfrontament amb un Drac (Dimoni).

Unes versions diuen que en una ciutat pagana de la llunyana Líbia hi havia un Drac que la gent li va oferir anells i xais i desprès persones que a per mitjançant un sorteig eren oferides al Drac.
Un dia li va tocar la filla del rei ser entregada al drac i el mateix rei va oferir la ma de la seva filla a qui la salves i acabes amb la vida del Drac. Es aleshores quan el Cavaller Sant Jordi es va enfrontar amb el Drac i va acabar amb la seva vida amb la espasa.
De la sang que es va vessar va sorgir un Jardí de rosers i de la rosa mes vermella i mes maca, Sant Jordi li va oferir a la seva estimada. A les hores la ciutat es va convertit al cristianisme.

Altres versions diuen que el fets van passar a Montblanc (Segarra) i així ho celebren cada any, altres diuen que va succeir al País Valencià.

Be potser el lloc seria el de menys, si que es ven certa la rellevància i el fet que Sant Jordi esta cada dia mes present en el Països Catalans.

La lluita de el Drac i el Sant es la representació del be contra el mal, en altres cultures el Drac es representat con un cocodril o inclús con un calamar gegant.


Sant Jordi avui dia


Els catalans celebrem Día de Sant Jordi el 23 d’Abril , essent el dia dels enamorats, on l'home regala una rosa a la seva estimada i la dona un llibre al seu estimat.

El dia del Llibre i de la Rosa es cada any mes gran i estimada per la gent de aquí i a la vegada exportada per la gent que ve de fora.


Curiositats


- La Creu de Sant Jordi es la distinció mes preuada per els catalans que otorga la Generalitat de Catalunya a las persones que han fet quelcom de rellevant per el nostre país.

-La Creu de Sant Jordi i la seva Bandera estan dins del Escut de la Ciutat de Barcelona, i també en el Escut de F.C. Barcelona.

- El Palau Sant Jordi es el Palau d'Esports mes bonic i emblemàtic de Catalunya, on acull manifestacions de tipus esportius, culturals i socials i que es va inaugurar per els Jocs Olímpics de Barcelona al any 1992.

-Els Premis Sant Jordi son les Premis Literaris molt preuats per els escriptors.

-el any 1200 es va crear la Festivitat de Sant Jordi el 23 de Abril.

-El any 1456 les Corts Catalanes va declarar Sant Jordi Patró del Països Catalans.

- W. Shakespeare, mestre de les Lletres Angleses va morir el dia 23 de Abril del 1616.

- Josep Pla, gran escriptor català va morir el 23 de abril de 1981.

- Miguel de Cervantes va morir el 23 d’Abril de 1616.
Cervantes esmenta Catalunya, quant el Quixot visita una impremta a Barcelona.

- Garcilaso de la Vega va néixer el 23 de Abril de 1502.

- Vladimir Nabokov va néixer el 23 de Abril de 1899 Escriptor rus autor de 'Lolita'.

- Manuel Mejía Vallejo va néixer el 23 de Abril 1923 Escriptor colombià.

- Des de el any 1926 es celebra la Diada Catalana de la Fira del Llibre.

- A l'any 1995 la UNESCO va fer del 23 de Abril, el Dia Mundial del Llibre i del Dret d'Autor.

- Sant Jordi també és Patró de la Corona d'Aragó, Gènova, Geòrgia, Grècia, Anglaterra, Lituània, Polònia, Portugal y Sèrbia.

© 2008 - 2012 Art Kudry Design, All Rights Reserved